УКР/РУС   EN   DE   SP   TR

Подагра – не вирок, з нею можна боротись

Подагра відноситься до групи захворювань в основі розвитку яких лежить порушення засвоєння і виведення з організму людини певного виду продуктів обміну.

Клінічно, подагра, проявляється приступами болів в одному або декількох суглобах. При цьому суглоб припухлий, шкіра над ним червона, пізніше з’являється синюшність, гаряча на дотик, підвищується температура тіла до 38-39 °С. Шкіра над пораженим суглобом напружена, блискуча, функція суглоба порушена, хворий мало рухомий. Перші приступи повторюються через місяць або рік, тривають від 3 до 5 днів. З кожним роком інтервал між приступами скорочується. Перед гострим приступом за 2-3 дні можуть мати місце так звані, передвісники, (слабість, підвищена втома, скутість, головні болі, ломота в суглобах, субфебрильна температура 37,2–37,5 °С. ) Провокують приступи надмірне вживання жирної та білкової їжі, прийом алкоголю і переохолодження.


Під час приступу біохімічно в крові наростає швидкість осідання еритроцитів, збільшується рівень сіалової кислоти, фібрину, появляється С-реактивний протеїн, збільшується рівень сечової кислоти.

Лікування в гострі стадії класично зводиться до іммобілізації кінцівки, прийому протизапальних не стероїдних препаратів, прийом аллопурінолу з групи незворотних інгібіторів, фізіотерапевтичні процедури в деяких випадках прийом гормонів.

Апітерапія подагри в період початкових проявів (загальна слабість, ломота в тілі болі в суглобах ) зводиться до обмеження вживання жирної та білкової їжі, спокою,збільшення кількості прийому рідини від 1,5 до 2-х літрів. До 1,5-2 л води, слід добавити три столові ложки забрусного або гречаного меду, одну столову ложку соку лимона, одну краплю розчину люголя. Вживати протягом дня 15 хв. після прийому їжі. Шкіру поражених кінцівок необхідно два-три рази в день протирати медово-оцтовим розчином,з наступним укутуванням на півтори-дві години.

Склад розчину №1:

500 мл води, 100 мл двохвідсоткового водного розчину прополісу, 200 мл яблучного оцту, дві столові ложки забрусного меду, три краплі розчину люголя.

Розчин №2:

200 мл відвару подорожника, 200 мл води з під бджолиного воску при перетоплюванні вощини, 100 мл горілки, три краплі розчину люголя.

Виправдане застосування мікроклізм (столова ложка меду на 200 мл води).

В гострий період захворювання з видимими ураженнями суглобів, лікування зводиться до: продовження вищевказаного. Крім цього, необхідно робити місцеві компреси.

Види компресів:

Компрес №1: лист білокачанної капусти занурений в кип’яток розм’якшити кухонним молоточком, нанести шар забрусного або гречаного меду (аналогічно можна використати лист подорожника, підбілу білого, ботви моркви, листя ліщини).

Компрес №2: 10% спиртовий розчин бджолиного підмору або воскової молі.

Як обезболюючий відволікаючий засіб широко використовують бджолині вжалення в три-п’ять точок попереку, передньої поверхні плечей, стегна.

Виправданий метод локальної малої вуликотерапії над ділянками ураження по методу Ю. М. Солоденка

Внутрішньо призначається 20% спиртовий розчин прополісу по 10 крапель три рази в день після вживання їжі.

В період затихання болей третій –п’ятий день можна втирати прополісну мазь з наступним укутуванням або накладанням апітерапевтичного пластира.

Апітерапевтичний пластир – (мерва, бджолиний віск, озокерит в пропорції 1:1:1, живиця смереки 10%.)

Можна робити ніжні ванни з відвару вівсяної соломи або геркулесу з добавкою меду та спиртової настоянки під мору з наступним втиранням мазі.

Мазь: 100 гр свинного жиру (внутрішнього), 10 гр прополісу, 20 гр бджолиного воску, по 20 мл жирової основи кореня живокосту та аїру.

З метою упередження приступів необхідно носити зручне тепле взуття, шерстяні носки, поперек закривати шерстяним поясом. Як правило, сечова кислота утворює кристали при температурі нижче 27-ми градусів.

З профілактичною метою необхідно зменшити прийом білкової та жирної їжі, дотримуватись фізіологічних норм (80-100 гр в день). М’ясо перед приготування необхідно на дві-три години помістити в питний мед або обробити медом, що покращить смакові якості та знизить рівень токсичних проміжних продуктів при кулінарні обробці. Щоб попередити надмірну денатурацію білків, кулінарну обробку м’яса необхідно проводити при температурі 80-100 °С. Чотири-п’ять місяців протягом року вживати чай з кореню підбілу білого. Два рази в рік проходити бджолевжалення від 120 до 240 вжалень протягом курсу. Ефективним методом боротьби з кармічним навантаженням вважається сон на вуликах.

...

№ 7 || Автор: Дмитро Сенишин, лікар невропатолог, лікар народної медицини, почесний апітерапевт України, голова наукової комісії по апітерапії 43 міжнародного конгресу Апімондії (2013 рік м. Київ)

Журнал

Реклама

До уваги читачів

ДО УВАГИ ЧИТАЧІВ ЖУРНАЛУ  «ДОКТОР  БДЖІЛКА»

Передплата на журнал «ДОКТОР  БДЖІЛКА» триває постійно з будь-якого кварталу у всіх поштових відділеннях України, вартість на один квартал 2016 року-27,10 грн.

ПЕРЕДПЛАТНИЙ ПОШТОВИЙ ІНДЕКС:   86733

Електронну версію журналу «Доктор Бджілка» можна передплатити на нашому сайті.